Skip to main content

Ben je hondentrainer en blog je regelmatig? Dan droom je af en toe misschien van een graaflustige teckel die interessante blogonderwerpen voor je opdiept.

Deze blog is geen überschattig worstje op poten, maar wel the next best thing. Want elk van de 10 blogideeën hieronder is goed voor minstens 10 nieuwe blogonderwerpen, lieve hondencoach. Veel graafplezier!

 

Ook voor andere dierenprofessionals

Ben je niet actief als hondencoach, maar werk je wel in de dierensector? Dan doe je vast ook je voordeel met deze onderwerpenlijst.

Jawel, ook jij, hondentrimmer, dierenwinkeluitbater, speurhondentrainer, paardencoach, hersenwerkbegeleider, kattenpensionuitbater, hondenspiegelaar en elk ander fantastisch persoon die het leven van dieren mooier maakt.

 

spurtende teckel

Je hoeft je innerlijke teckel niet aan het werk zetten om onderwerpen voor je blog op te graven. Ik heb het harde werk al voor je gedaan 😉

Geef ik niet te veel gratis info weg door te bloggen?

Misschien voelt het af en toe wat ongemakkelijk om je jarenlange kennis zomaar te grabbel te gooien. Gratis en voor niks. Zullen je lezers niet gewoon op eigen houtje aan de slag gaan met je tips, zonder jou in te schakelen?

Wees gerust: bloggen vergroot net de kans dat je lezers contact met je opnemen voor een een-op-eensessie. Hoe zoiets tegenstrijdigs toch klopt als een bus, leg ik je verderop uit.

Laat dit je al geruststellen

Zeg eens eerlijk: hoe vaak is ongewenst gedrag op te lossen door je aan een generiek zevenstappenplan te houden? In het gros van de gevallen zijn er subtiele nuances en kleine of grote aanpassingen nodig – en die zijn niet zomaar neer te schrijven in een blogartikel. Daarvoor hebben mensen een ervaren hondencoach nodig. Iemand zoals jij.

 

slapende hond - blogonderwerpen hondentrainer

Slaap op je beide oren: blogs kunnen de expertise van een echte hondencoach nooit vervangen.

 

Al dat werk. Is bloggen echt wel een goed idee?

Misschien startte je vol enthousiasme met bloggen en ben je nu even je drive kwijt. Want er komt meer bij dat bloggen kijken dan gedacht.

Een goeie blog schrijven kost inderdaad wel wat tijd:

 

  • een goed onderwerp bedenken
  • research en trefwoordenonderzoek doen
  • je gedachten ordenen
  • doemscrollen door een eindeloze reeks TikTok-filmpjes – deze is optioneel 😉
  • alles aantrekkelijk en zoekmachinevriendelijk neerschrijven
  • een goede blogtitel bedenken
  • schrijf- en denkfouten uit je schrijfsel wieden
  • afbeeldingen zoeken bij je post en hem op je website pleuren
  • je artikel promoten op social media en in je nieuwsbrief

Is het resultaat al die inspanningen wel waard? Écht wel!

En nu die blogtitel nog

Moeite om een pakkende titel te bedenken voor je blogartikel? Pik mijn gratis titelgids mee en krijg er een reeks slimme blogtips bovenop.

Hebben

Blogs: scoren zonder betaald te adverteren

Blogs zijn de beste manier om je zaak te promoten en hoger te scoren in Google zonder afhankelijk te zijn van betaalde advertenties.

Dat is zeker het geval als je hondencoach bent: mensen willen jou en je filosofie leren kennen en er bovenal zeker van zijn dat hun woef bij jou in veilige handen is.

Staat er amper iets te lezen op je site? Dan klikken je potentiële klanten al gauw door naar de site van je bloggende concullega: daar is nu eenmaal veel meer informatie te vinden.

snuffelende Duitse herder

Als een hond die zijn neus volgt: zo laten je volgers zich ook leiden door wat jij of je concullega te vertellen heeft. Je hebt dus maar beter genoeg te vertellen.

De 7 onweerstaanbare voordelen van bloggen

Je merkte het misschien al: ik ben een echte fangirl als het over bloggen gaat. Daar zijn minstens 7 goede redenen voor. Blogartikels zijn namelijk echte krachtpatsers die je bedrijf langdurig boosten ­– als je het bloggen juist aanpakt:

 

  1. Blogs zijn 24/7 voor jou aan het werk, terwijl een socialmediapost maar eenmalig zichtbaar is – als-ie al gezien wordt.
  2. Door te bloggen toon je je volgers dat je een expert bent in everything dog en laat je zien waarom je anders bent dan andere hondentrainers.
  3. Blogartikels zijn multi-inzetbaar en de ideale basis voor andere content zoals infographics, video’s, inspirerende quotes, Instagram-posts, je nieuwsbrief, …
  4. Door regelmatig te bloggen blijf je zichtbaar en denken mensen eerst aan jou als ze op zoek zijn naar een betrouwbare hondencoach.
  5. SEO-blogs helpen je om beter te scoren in Google, en dat zolang ze op je website staan.
  6. Regelmatig bloggen houdt je website up-to-date: zo heb je gegarandeerd een streepje voor bij de zoekmachines.
  7. Door te bloggen win je het hart van hondenbaasjes: ze abonneren zich met liefde op je nieuwsbrief om niets te missen van wat je te vertellen hebt (eat this, Facebook-algoritmes).

Lees ook: Blogs schrijven voor je bedrijf: een slimme zet

 

10 blogideeën waarmee je je volgers eindeloos blijft boeien

Klaar om de kracht van de blog (nog beter) in te zetten voor jouw zaak? Met deze 10 blogideeën vang je de aandacht van je volgers als een wereldkampioen hondenfrisbee.

 

bordercollie die frisbee vangt | blogonderwerpen

Met deze blogideeën vang je de aandacht van je volgers als een wereldkampioen hondenfrisbee

  1. Strooi met tips en tricks

Ik schreef het hierboven al: door waardevolle info te delen win je sneller het vertrouwen van toegewijde hondenbaasjes. Je slimme tips maken hen nieuwsgierig naar the real deal.

Als je blogs al zo waardevol zijn, hoe is het dan om jou in te schakelen?

Denk dus eens aan de vragen die je klanten je het vaakst stellen over hun hond. Giet alles in praktische tips. Bijvoorbeeld:

  • 5 tips om trekken aan de leiband te stoppen
  • Zo herken en voorkom je verlatingsangst
  • 3 manieren om je hond te helpen ontspannen

 

  1. Speel in op wat er gebeurt

In de drukke eindejaarsperiode zoeken veel hondenbaasjes naar manieren om hun viervoeter wat meer rust te geven.

Tijdens een hittegolf is advies om je dier wat verkoeling te geven even welkom als een duik in de zee. En met tips om oververhitting te herkennen en te voorkomen speel je pas echt in op het welzijn van honden.

Je merkt het: elke periode van het jaar biedt een schat aan onderwerpen die het leven van honden en hun baasjes makkelijker kunnen maken.

Een paar voorbeelden van blogs die je lezers vast zullen verslinden:

  • Zo maak je je kerstversiering hondproof
  • Als je hond bang is voor vuurwerk: 5 tips van de hondencoach
  • 10 manieren om je hond te verkoelen tijdens een hittegolf
  • Zo herken en voorkom je oververhitting bij je hond

Tip: speel ook in op inhakers zoals Take Your Dog To Work Day, Werelddierendag en Internationale Hondendag. Snuffel eens door deze inhaakkalender voor elke maand van het jaar.

 

kersthond

Kerstmis, de zomer, Werelddierendag, … Het zijn stuk voor stuk momenten die een resem relevante blogonderwerpen opleveren.

 

  1. Geef een antwoord op veelgestelde vragen

Krijg je vaak dezelfde vragen over je werkwijze, boekingen, webshop, en meer? Giet je antwoorden in een blogpost. Zo kun je mensen voortaan makkelijk doorverwijzen naar alle info. En verlaag je de drempel voor wie anders de moeite niet zou doen om extra informatie te vragen.

 

  1. Vraag het aan je volgers

Je favoriete klanten zijn de geknipte muze als je meer inzicht wil in wat je potentiële klanten zoeken. Ga daarom eens op expeditie bij je bestaande klanten. Vraag hen over welke onderwerpen ze meer willen weten of met welke hondenkwesties ze nog worstelen.

Je kunt je vraag stellen:

  • via een post of poll op je socials
  • door je huidige klanten te mailen of de vraag te stellen op het einde van een sessie
  • door een kort vragenlijstje op te stellen en te verspreiden onder je klanten
close-up 2 dierenoren | blogonderwerpen hondentrainers

Leg je oor te luisteren bij je favoriete klanten: zo ontdek je waar je doelpubliek meer over wil weten.

 

  1. Schrijf over hondvriendelijke plekken

Deze is maar al te vaak blog-goud. Want jij richt je op baasjes die het beste voor hun woef willen. Door hen nieuwe hondvriendelijke plekken of producten voor te schotelen, zetten ze je blogs gegarandeerd vaker op het menu.

Verdeel je blogpost in de volgende categorieën, of maak een post voor elke categorie als je veel aanraders hebt:

  • hondenweides
  • hondenvoeding
  • dierenartsen
  • dierenwinkels
  • hondenfotografen
  • hondenhotels
  • dierenoppassers
  • goede hondendoelen

Tip: zorg ervoor dat je elke plek, dienst of product ook zelf hebt uitgetest. Raad dus alleen initiatieven aan waar je zelf volledig achterstaat: zo vergroot je het vertrouwen van je volgers.

Check elk jaar of je lijstje nog up-to-date is en pas aan waar nodig: daar houden Google én je volgers van.

Bonustip: tag de bedrijven uit je lijst in je socialemediaposts, zodat ze weten dat je het over hen hebt en ze je post kunnen sharen. Win-win voor jullie allebei!

 

  1. Zet een viervoetige klant in de kijker

Zag je 1 van je kwispelende klanten een indrukwekkende transformatie doormaken? Deel dat succesverhaal dan met je volgers als zijn baasje dat oké vindt.

Want het inspireert om te zien hoe die fluffy Berner Sennen haar verlatingsangst overwon. Zeker als je eigen hond ook moeite heeft om alleen thuis te blijven.

Een blik achter de schermen is soms trouwens het laatste duwtje dat twijfelende volgers nodig hebben om je een berichtje te sturen.

 

Berner sennen

Knuffelgrage Berner Sennen die haar verlatingsangst overwon? Vertel erover in je blogs, en inspireer je volgers.

  1. Deel een geheim

Of ze het nu toegeven of niet, je volgers zijn gék op geheimen. Heb je een weinig bekende tip die het leven van honden en baasjes een pak makkelijker kan maken? Schrijf erover in een blogpost, zelfs als de info voor jou al vanzelfsprekend is.

 

  1. Maak het persoonlijk

Niet alleen tante Marie-Jeanne smult van persoonlijke verhalen. Ook voor de rest van de mensheid zijn ze nagenoeg onweerstaanbaar.

Vertel daarom eens over het verhaal van je business. Waarom koos je ervoor om hondentrainer te worden? Wat wil je bereiken door honden en hun baasjes te coachen? Wat vind je het allerleukste aan je werk?

Hoe meer je de identiteit van je zaak (en dus van jezelf) in de verf zet, des te beter je jezelf onderscheidt van je concurrenten. Je eigenheid is de snelste weg naar het hart van je volgers.

 

  1. Vertel over je eigen hond(en)

Deze sluit aan bij nummer 8: geef eens een blik achter de schermen. Hoe ga jij om met je eigen hond(en)? Heb je die geadopteerd? En zijn de honden van een gedragscoach altijd engeltjes, of laten ze ook deugnietenstreken zien omdat ze … nu eenmaal hond zijn?

Met je blog inspireer je je volgers en leren ze de persoon achter je bedrijfsnaam beter kennen. En ook dat schept vertrouwen.

 

  1. Hou het leuk

Je volgers houden ervan om eens iets nieuws uit te proberen. Deel daarom eens een blog met:

  • recepten voor zelfgemaakte hondenkoekjes
  • tips voor onweerstaanbare hondenijsjes
  • een lijstje met de beste vullingen voor een Kong

Pleur het artikel op je socials, en vraag je volgers om de recepten uit te proberen en het resultaat te delen.

Of vraag of ze zelf nog recepten aanraden. Hou in dat laatste geval alles goed in het oog, zodat er geen gevaarlijke of giftige ingrediënten voorbijkomen. Heb je trouwens al een blogpost over dat laatste?

 

hond met Kong

Deel je beste Kong-vullingen of een onweerstaanbaar recept voor hondenkoekjes. Ze zullen ervan smullen!

En dan nu: bloggen maar!

Met de 10 blogideeën hierboven heb je een brooddoos bomvol blogmateriaal in je schrijfrugzak. Wedden dat je volgers zullen smullen van wat je te vertellen hebt? Succes!

Kun je nog wat extra hulp gebruiken? Mis dan zeker mijn beste blog- en schrijftips uit de copywriterskeuken niet. Of stuur me gewoon een bericht met je vraag: ik antwoord altijd.

 

Shana

Copywriter Shana Hofmans zwaait liefdevol de schrijfscepter in Het Schrijfpaleis. Net zoals vrijdag-frietdag zijn ook teksten over dieren en natuur helemaal haar ding. Ze is één van die mensen die steevast voorbijwandelende honden begroeten.

Leave a Reply