Dit weekend stak de Britse koningin haar landgenoten een hart onder de riem tijdens een uitzonderlijke tv-toespraak. Er vielen me 2 dingen op:
- Haar speech maakt slim gebruik van een overtuigend copywritingprincipe: de regel van 3.
- De Queen lijkt al eeuwen op de troon te zitten – drinkt ze dan toch immortalitea?
In werkelijkheid regeert de koningin al bijna 7 decennia over het Verenigd Koninkrijk: 68 jaar om precies te zijn. Je zou het haar niet nageven, maar de kranige vrouw is ondertussen al 93.
45.000 handgeschreven kerstkaartjes
Koningin Elisabeth II is trouwens geen doetje. Wist je dat ze in het Britse leger opgeleid werd tot monteur en vrachtwagenchauffeur?
Ze vindt het ook fantastisch om ergens een persoonlijke toets aan te geven: ze verstuurde al meer dan 45.000 handgeschreven kerstkaarten sinds ze op haar 25ste de machtigste vrouw van Europa werd.
In die 68 jaar op de troon was het dit weekend nog maar de 5de keer dat ze haar volk toesprak in een speech die geen kersttoespraak is.
Candle in the Wind
De andere 4 speeches kwamen er onder andere voor haar diamanten jubileum, bij de begrafenis van haar moeder en bij die van prinses Diana, in 1997.
De toespraak voor prinses Diana was extra speciaal, want de Queen nam haar speech die keer niet op voorhand op. Ze klom op het balkon van Buckingham Palace en sprak daar de intens treurende natie live toe, terwijl duizenden mensen bloemen neerlegden aan de paleispoorten.
Herinner je je Candle in the Wind nog? Elton John speelde de aangepaste versie van dat nummer op de begrafenis van Lady Di.
Het lied werd op single uitgebracht en was een overdonderend succes. Toch zul je het Elton nooit meer live horen zingen. Tenzij je een van Diana’s zonen bent.
De kracht van de regel van 3
Dit weekend ging de toespraak van de Queen – niet verrassend – over het coronavirus. Haar speechschrijvers kraakten hun knokkels, en maakten knap gebruik van een copywritingprincipe dat het telkens weer goed doet. Niet alleen in speeches, maar ook in geschreven teksten.
Ze pasten de regel van 3 toe:
“We will be with our friends again.
We will be with our families again.
We will meet again.”
Het is niet toevallig dat je dat stukje op elke nieuwssite en in elk radiofragment tegenkomt: het is overtuigend, trekt de aandacht en blijft je lang bij.
Daarom werkt de regel van 3 zo goed
De regel van 3 werkt, omdat hij aansluit bij de manier waarop je bovenkamer informatie opslaat.
- Je hersenen onthouden patronen gemakkelijker.
- 3 is het kleinste aantal elementen waarmee een patroon mogelijk is.
- Kleine, gestructureerde brokjes informatie zijn gemakkelijker te verteren voor je brein.
De regel van 3 is niet nieuw
De regel van 3 bestaat al eeuwenlang. Je vindt hem terug in allerlei culturele en religieuze uitingen: de Vader, de Zoon en de Heilige Geest in de Bijbel, Kwik, Kwek en Kwak, bloed, zweet en tranen, enzovoort.
En er is een reden waarom er in sommige moppen telkens 3 verschillende personen het café binnenwandelen. Zelfs de Lord of the Rings valt onder de regel van 3, want het is een trilogie.
Tips om aan de slag te gaan met de regel van 3
Ga je zelf aan de slag met de regel van 3? Gebruik hem dan niet in elke zin van je tekst, want dan is het effect snel weg, en vraagt je lezer zich af of je ze zelf nog wel allemaal op een rij hebt.
Nog een extra tip: schotel je je klanten de voordelen van je dienst of product voor in een lijstje van 3? Zet de krachtigste argumenten dan op de eerste en de laatste plaats. Daardoor blijven ze langer hangen en wegen ze zwaarder door bij je lezer.
Hoe straf zijn jouw teksten?
Er zijn nog talloze andere methodes om je teksten lang te laten nazinderen. Als copywriter ken ik ze allemaal.
Benieuwd of je teksten het onderste uit de kan halen voor je onderneming? Vraag je gratis tekstscan vandaag nog aan en ik vertel je eerlijk wat er beter kan.